استان بوشهر ميزبان صنايع عظيم نفت و گاز و پتروشيمي است و با وجود توليد ۷۰ درصد گاز و صادرات ۹۵ درصد نفت کشور، عايدي چنداني از اين ميزباني نصيب استان نميشود. وقتي ظرفيتها و قابليتهاي استان بوشهر را ميشماريم، لقب پايتخت انرژي و قطب اقتصادي کشور برازنده اين استان زرخيز ميشود، استاني که در هر نقطه آن معدني از ثروت قرار گرفته است. استان بوشهر از شماليترين تا جنوبيترين نقطه ميزبان صنايع عظيم نفت و گاز و پتروشيمي است و بخش قابلتوجهي از گاز کشور در اين استان توليد ميشود، بخش اعظم نفت کشور از اينجا صادر ميشود و داراي بزرگترين مجتمعهاي پتروشيمي است. اينها تنها بخشي از توانمنديهاي استان بوشهر در زمينه صنايع نفت و گاز است؛ چراکه بخشي از نفت کشور در اين استان توليدشده و اين استان علاوه بر ميزباني از صنايع نفت و گاز، در زمينه صادرات محصولات نفتي و گازي و پتروشيمي ديگر استانها نيز فعال است. اقتصاد ايران وابسته به نفت است و ۹۵ درصد نفت کشور از استان بوشهر صادر ميشود، در کنار آن حدود ۴۰ درصد از صادرات غيرنفتي کشور نيز از طريق استان بوشهر انجام ميشود و اين دو مورد بهخوبي نقش استان بوشهر در اقتصاد و درآمد کشور را نشان ميدهد.
آقای احمدی نماینده محترم مردم کنگان، دیر، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی در اين رابطه اظهار داشت: جزيره خارگ به خاطر نقشي که در صادرات نفت کشور ايفا ميکند داراي شهرت جهاني است و براي کشور، هم از اين نظر و هم از نظر موقعيت استراتژيک داراي اهميت کليدي است. وي افزود: در اين جزيره بهترين کارشناسان و متخصصين در رشتههاي مختلف به کار مشغول هستند. در زمينه صنعت نفت، در ساير رشتهها باتجربهترين نيروها به کمک هم مهمترين صنعت کشور را در بحرانيترين شرايط هدايت ميکنند .
بارگيري بزرگترين نفتکشهاي جهان در خارگ
آقای احمدی بيان کرد: اين جزيره از نظر عمق آب يک استثناست، داراي ارتفاعات مناسب براي ذخيرهسازي نفت است، بستر دريا مرجاني بوده و بينياز از لايروبي است. بزرگترين تانکرهاي جهان قادر هستند بهراحتي و بدون کوچکترين خطر و ريسک از جزيره خارگ بارگيري کنند. در عرض ۲۰ سال گذشته حتي يک مورد حادثه و يا خطري نداشتهايم که کشتيهاي تانکر، محموله آنها و يا کارکنانشان را تهديد کند. وي تصريح کرد: بنادر ما از امنترين بنادر دنيا هستند، هيچگونه پديدهاي مانند آنچه در بعضي کشورها رخ داده و سلامتي کارکنان کشتي و يا خود کشتي را تهديد کند در جزيره خارگ تاکنون رخ نداده و کوچکترين احتمالي براي وقوع آنها هم وجود نخواهد داشت. پارس جنوبي قطب توليد گاز کشور از سال ۱۳۷۶ که احداث تأسيسات پارس جنوبي در شهرستانهاي عسلويه و کنگان آغاز شد، هر روز شاهد پيشرفتهاي عظيم صنعتي در اين منطقه هستيم و امروز توليد گاز ايران از اين منطقه به حدود ۵۰۰ ميليون مترمکعب در روز رسيده است. فازهاي پارس جنوبي يکي پس از ديگري وارد مدار توليد شده و حالا به گفته مسئولان وزارت نفت، زمان چنداني تا تکميل همه فازهاي پارس جنوبي باقي نمانده است. بيش از ۷۰ درصد گاز کشور در پارس جنوبي توليد ميشود و علاوه بر توليد گاز شيرين، محصولات مختلفي از جمله ميعانات گازي، گوگرد، الپيجي، اتان و انواع محصولات پتروشيمي در اين منطقه توليد و صادر ميشود.
عقبماندگيهاي استان بوشهر
استان بوشهر در حالي بهعنوان پايتخت انرژي و قطب اقتصادي کشور شناخته ميشود که در بسياري از زمينهها با عقبماندگي روبرو است و صنايع در اين زمينه يار و مددکار استان بوشهر نبودهاند. اشتغال يکي از مهمترين نيازهاي مردم استان بوشهر و بهويژه جوانان است ولي درحاليکه حدود ۱۰۰ هزار نفر در صنايع نفت و گاز و پتروشيمي استان بوشهر مشغول به کار هستند، سهم نيروهاي بومي حدود ۳۰ درصد است. بيکاري جوانان در کنار صنايع عظيم نفت و گاز و پتروشيمي بيانگر بيتوجهي صنايع به محيط پيراموني است و البته اين موضوع مربوط به امروز نيست و از همان ابتداي ساخت پارس جنوبي اين بيتوجهي به نيروهاي بومي صورت گرفته است. سهم مردم از پارس جنوبي آلودگي و بيکاري است دغدغه مردم و مسئولان باید توجه به اشتغال مردم و ميزبانان پارس جنوبي در صنايع اين منطقه باشد. طبق گزارشهايي که به ما رسيده يک سري استخدامها انجامشده درحاليکه استخدام نيروهاي بومي از انگشتان دست هم کمتر است. ظاهراً اين آزمونها براي اين است که عريضه خالي نباشد و بعد نورچشميها جذب ميشوند. آقای احمدی خاطرنشان کرد: فلرهاي خفهکننده نصيب مردم بيدخون و عسلويه ميشود ولي آيا اين انصاف و عدالت است؟ آقاي وزير، خانم وکيل، آقاي استاندار، مطالبه حق مردم را بشنويد. مردم دردهاي کهنهاي دارند، آلودگي و بيکاري ۲۰ ساله باعث نگراني است. بايد از سر صداقت مشکل مردم را حل کنيد. وي بيان کرد: يکي از مطالبات مهم مردم بحث رفع آلودگي مخرب است که دامنگير اين مردم است و بايد فکر اساسي براي آن کنند که تاکنون فکري به حال آن نکردهاند. آقای احمدی نماینده محترم مردم کنگان، دیر، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: موضوع ديگر بحث اشتغال است که متأسفانه برخي مسئولان تأسيسات وقتي فرد غيربومي مراجعه ميکند بهانه ميکنند که ميخواهيم بومي بگيريم و وقتي يک بومي مراجعه ميکند ميگويند بعداً به شما خبر ميدهيم اما بعداً متوجه ميشويم اتفاق ديگري ميافتد و نورچشميها سرکار ميروند. آلودگي شديد هوا و بيتوجهي صنايع يکي از مشکلاتي که با حضور صنايع نفت و گاز در پارس جنوبي ايجاد شده است، آلودگي شديد هوا و محيطزيست است که مردم را بهشدت نگران کرده است.
آقای احمدی در اين مورد اظهار داشت: آلودگي هوا و محيط، نفس مردم عسلويه را به شماره انداخته است. آلودگي هوا در منطقه عسلويه ضمن افزايش بيماريها جان مردم را به خطر انداخته است. نجفي ادامه داد: کاش در کنار تشکيل ستاد احياي درياچه اروميه، ستاد نجات ساکنين عسلويه و کنگان هم تشکيل ميشد. آقای احمدی نماینده محترم مردم کنگان، دیر، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی گفت: لازم است بهاندازه سياستگذاري براي حفظ يوزپلنگ و لاکپشت براي نجات و حفاظت از جان ساکنان مناطق همجوار عسلويه هم برنامهريزي کنيم.
پارادوکس ثروت و فقر
نماينده دير، کنگان، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر لزوم توجه به جنوب استان بوشهر، گفت: پارادوکس ثروت و فقر در جنوب استان بوشهر همچنان باقي است و انتظار داريم نگاه ويژهاي به جنوب استان بوشهر شود و برخي از هزينههاي گزافي که باوجود صنعت بر زندگي مردم آن خطه تحميلشده را جبران کنند.
موسی احمدی اضافه کرد: با وجود گذشت بيش از دو دهه از عمر پارس جنوبي و بيش از آن از عمر ساير شرکتهاي نفت و گاز هنوز معضل اشتغال جنوب استان حلنشده و اگر امروز مشکل اشتغال ذهنمان را مشغول نکرده بود ميشد در حوزه زيرساختي ۴ شهرستان را گلستان کرد. احمدی تاکید کرد: همانقدر که براي برداشت بيشتر از مخزن مشترک با آزمونوخطا، تدبير و گاهي هم بيتدبيري و تحريمها به هر دروديواري زديم تا قراردادي امضاء شود و سرمايهگذاري به منطقه بيايد، در سهيم بودن وضعيت خود در توسعه پارس جنوبي و استان بوشهر همچنان گامهاي نرفته زيادي داريم. مشکلات قطب صادرات نفت کشور بيش از ۹۰ درصد نفت خام کشور از طريق جزيره خارگ صادر ميشود و اين جزيره نقشي بسيار تأثيرگذار در اقتصاد کشور دارد ولي همچنان مشکلات زيادي در اين جزيره وجود دارد که تاکنون بهخوبي براي رفع آن تلاش نشده است. تردد اهالي جزيره همچنان يک چالش جدي است و اهالي جزيره براي رفتوآمد با مشکلات و کمبودهايي روبرو هستند. بيکاري جوانان، کمبود امکانات و زيرساختها، مشکلات آب و برق و گاز، عدم استقرار ادارات و ... ازجمله مشکلات مردم در جزيره خارگ است.
لزوم رفع مشکلات ۷۰ ساله خارگ
حجتالاسلام موسي احمدی عضو کمیسیون انرژی مجلس با تأکيد بر لزوم رفع مشکلات ۷۰ ساله جزيره خارگ در اين مورد گفته است: خارگ يک جزيره کوچک است ولي مشکلات بسيار بزرگي دارد و اکثر اين مشکلات ساختاري است و بايد ساختار بهصورت ويژه ترميم شود. وي تصريح کرد: زيبنده جزيره خارگ نيست که مشکل بيکاري داشته باشند و بايد وزير نفت در اين زمينه کمکي به اهالي خارگ داشته باشد و اين مشکل رفع شود. وي تصريح کرد: وزير نفت اعلام کرده است که کل کشور گاز کشيده شده است ولي مشخص نيست چه مشکلي هست که جزيره خارگ گاز کشي نميشود.
لزوم توجه صنايع به محيط پيراموني
نماینده یازدهم مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: استان بوشهر ميزبان صنايع عظيم نفت و گاز و پتروشيمي است و از شمال تا جنوب استان شاهد استقرار صنايع مختلف در اين حوزه هستيم و اين صنعت روزبهروز درحالتوسعه است. موسی احمدی با بيان اينکه استان بوشهر ميزبان شايستهاي براي اين صنايع بوده است، تصريح کرد: اين صنايع نيز بايد به مسئوليتهاي اجتماعي خود در قبال مردم در محيط پيراموني توجه ويژه داشته باشند. سهم جوانان استان بوشهر در اشتغال در صنايع نفت و گاز و پتروشيمي بايد افزايش يابد وي اضافه کرد: با توجه به اينکه مردم همکاري لازم را با صنعت براي استقرار تأسيسات و انجام برنامهها و ... دارند، صنعت نيز بايد در مقابل به مردم و نيازها و مشکلات آنها توجه کرده و براي تأمين خواستههاي مردم وارد عمل شود. آقای احمدی نماینده محترم مردم کنگان، دیر، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی اشتغال را يکي از مهمترين خواستههاي مردم از صنعت دانست و ادامه داد: سهم جوانان استان بوشهر در اشتغال در صنايع نفت و گاز و پتروشيمي بايد افزايش يابد و بيشترين سهم اشتغال نصيب مردم استان شود.
وزارت نفت به مسئوليتهاي اجتماعي پايبند باشد.
رئيس مجمع نمايندگان استان بوشهر در مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با روابط عمومی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان بوشهر اظهار داشت: وزارت نفت تاکنون به مطالبات و خواستههاي مردم استان بوشهر بهعنوان مردم محيط پيراموني اين صنعت بهدرستي پاسخ نداده است. موسی احمدی اضافه کرد: در حالي است که درخواستهاي مکرر و متعددي از وزارت نفت براي انجام وظايف اجتماعي خود در استان بوشهر داشتهايم ولي متأسفانه نتايج ملموسي حاصل نشده و شاهد بيمهري شديد هستيم که قابل توجيه نيست. جذب ۵۰ درصدي نيروهاي بومي استان بوشهر و به تبع آن جوانان متخصص و توانمند دشتستان در صنايع نفت و گاز يکي از ماموريتهاي وزارت نفت است که عملي نشده است نماينده مرم بوشهر در مجلس یازدهم با اعلام نارضايتي مردم استان بوشهر از وزارت نفت در زمينه عمل به وظايف و مسئوليتهاي اجتماعي، تصريح کرد: جذب ۵۰ درصدي نيروهاي بومي استان بوشهر و بهتبع آن جوانان متخصص و توانمند دشتستان در صنايع نفت و گاز يکي از مأموريتهاي وزارت نفت است که عملي نشده است. حجت الاسلام احمدی خاطرنشان کرد: از اين صنايع، آلايندگي و هزاران آسيب بهداشتي و زيستمحيطي نفت و گاز و محروميتهاي مختلف نصيب مردم استان بوشهر ميشود ولي اشتغال و منافع ديگر اين صنايع براي ديگران است. مردم استان بوشهر ميزبان شايستهاي براي صنايع نفت و گاز و پتروشيمي بودهاند و بهخوبي از اين صنايع حمايت کردهاند ولي صنعت بهخوبي پاسخ اين ميزباني شايسته را نداده است. هرچند که خدماتي در زمينههاي مختلف همچون ساخت راه، بيمارستان، مراکز آموزشي، اجراي طرحهاي علمي، ساخت مراکز بهداشتي، اشتغال و ... توسط صنايع نفت و گاز و پتروشيمي در استان بوشهر صورت گرفته است ولي اينها اقدامات کافي نيست. مصوبه اشتغال ۵۰ درصد نيروي بومي در پارس جنوبي همچنان روي زمينمانده و حرکت محکمي براي تحقق آن پس از چندين سال صورت نگرفته است. مردم از بيرون فنسهاي پارس جنوبي و جزيره خارگ ويتريني از توسعه صنعتي را مشاهده ميکنند ولي سهم آنها از اين صنايع، آلايندگي و بيکاري و نابودي محيطزيست است.