ا
پرورش خیار دریایی
مدیریت
/ دسته ها: بخش کشاورزی

پرورش خیار دریایی

دو گونه خیار دریایی را می توان در خلیج ها یافت :

۱-  خیار دریایی معمولی (Thyon briareus) که رنگ آن قهوه ای کم رنگ و تا اندازه ۴-۵ اینچ رشد می کند، فربه و دور تا دور بدن آن را لوله های تغذیه ای پوشانده است.

۲-  خیار دریایی کم رنگ با نام علمی (Cucumaria Pulcherrima که دارای بدنی متقارن و رنگ آن از سفید تا زرد کمرنگ تغییر یافته و طول آن به ۲-۱ اینچ می رسد همچنین دارای ۵ ردیف پای لوله ای تغذیه ای در امتداد بدن می باشد.

خیار دریایی در کجا زندگی و یافت می شوند؟ خیار دریایی را می توان در آبهای عمیق دریاها و یا خلیج ها یافت و از پاهای لوله ای شان برای خزیدن ، حفر کردن شنها و رسوبات استفاده می کنند و قسمتهای عمده بدنشان بجز قسمت قدامی سر و خلفی را استتار می کنند.

غذای خیار دریایی چیست؟ خیارهای دریایی پلانکتونها و دیگر ذرات ریز نظیر مواد آلی موجود در بستررا مورد تغذیه قرار میدهند و برای این کار از شاخک های حسی( تنتاکل ) خود بهره می گیرند.

خیار دریایی چگونه تولید مثل می کند؟مولدین خیار دریایی زمانی که رسیده و بالغ هستند، تخمکها و اسپرمهای خود را در داخل آب رها می کنند و عمل لقاح در درون آب انجام می شود و در فرآیندتخم ریزی ، قسمت جلویی بدن خود را شبیه مار کبری بالا می آورند لاروهای حاصل از تفریخ تخمها به مدت چند هفته به صورت شناور (پلانکتونیک) باقی می مانند و پس از دگر دیسی و تبدیل به مرحله نوجوانی کف زی شده ، در میان صخره ها زندگی می کنند و پس از چند سال به سن بلوغ می رسند.محمد ذوالفقاری کار شناس تکثیر و پرورش سایر آبزیان

خیار دریایی گروه بزرگی از آبزیان را تشکیل می دهد و از نظر رده بندی جزء راسته خارپوستان و رده خیاران دریایی است . خیار دریایی گروه بزرگی از آبزیان را تشکیل می دهد و از نظر رده بندی جزء راسته خارپوستان و رده خیاران دریایی است . این جاندار بدنی چرم مانند دارد و بیشتر در کف دریاها زندگی می کند و نامگذاری آن به خاطر شکل خیار مانند آن است . خیار دریایی حیوان خزنده ای است که به آسانی روی گل سنگها یا صخره ها می خزد و تکه های غذا را توسط مایع چسبناکی که از دستهایش ترشح می شود از محیط اطراف خود جمع کرده و مصرف می کند . بیش از ۱۴۰۰ گونه خیار دریایی شناسایی شده که جزء سه خانواده مهم هستند .

  1. Holothuriidae
  2. Stichopotidae
  3. Cucumariidae  جنس های این خانواده عبارتند از : Holothuria Stichopus Cucumaria

پراکنش این گونه ها بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد و حدود ۲۸ گونه از این آبزی خوراکی هستند که در سواحل سیستان و بلوچستان ایران بیشتر گونه Holothuria موجود می باشد .

خیار دریایی گونه آبزی با ارزشی است که علاوه بر برخورداری از پروتیین کافی و ارزش غذایی بالا ( پروتئین ۵۵ % چربی ۲% ) در درمان بسیاری از بیماریها و صنعت دارو سازی مورد استفاده قرار می گیرد .

 خیار دریایی در کشورهای جنوب شرقی آسیا از جمله چین ، تایوان ، تایلند ، اندونزی ، کره ، فیلیپین و دیگر کشورهای شرق آسیا از اهمیت خاصی برخوردار است . در بین این کشورها چین به عنوان بزرگترین تولید کننده ، مصرف کننده و وارد کننده خیار دریایی به شمار می رود . در طب سنتی این کشور ، از خیار دریایی برای تسویه خون ، درمان بیماریهای کلیوی و نیز بیماریهای پوستی استفاده می شود . مصرف سالیانه این آبزی در کشور چین ۱۲۰۰۰ – ۱۰۰۰۰ تن وزن خشک شده آن است . این محصول به دو صورت تازه و خشک شده ، فرآوری و مصرف می شود و در چین یکی از محبوب ترین غذاهای دریایی محسوب می شود . از آنجا که این آبزی با ارزش از طرفداران زیادی برخوردار می باشد ، روی آوردن به صنعت تکثیر و پرورش آن به صورت تک گونه ای و یا چند گونه ای با سایر آبزیان انکار ناپذیر می باشد . از این رو بسیاری از کشورهای فوق الذکر در امر تکثیر و پرورش آن دارای تجربیات ، قدمت و سابقه ای چندین ساله می باشند

لذا با توجه به موارد فوق و دلایل ذیل روی آوردن به صنعت تکثیر و پرورش این آبزی می تواند اقتصادی بوده ضمن تولید یک محصول جدید به صنعت ورشکسته تکثیر و پرورش میگو کمک نماید .

  • ارز آوری بودن آن ( هر کیلو گرم ۸/۲ دلار )
  •  استفاده از غذاهای ارزان قیمت در صنعت پرورش آن ( دیتریتها ) تنوع گونه ای و رشد نسبتا” سریع آن
  •  استفاده از آن در خوراک و دارو سازی
  •  تراکم پذیر بودن آن
  •  سموم به دست آمده از دستگاه ایمنی خیار دریایی دارای خواص ضد ویروسی ، ضد تومور و ضد بارداری است
  •  وجود ذخایر قابل توجه در سواحل جنوبی کشورمان
  •   تکثیر آسان و کم هزینه آن
  •  امکان کشت و پرورش آن با سایر آبزیان دیگر از جمله میگو
  •  کاهش بار آلی بستر محیط استخر ( در پرورش با میگو ) به واسطه تغذیه از مواد آلی و پسماند های غذایی به جای مانده از میگو باعث افزایش کیفیت محصول
  •  دامنه تحمل رنج وسیعی از تغییرات فاکتورهای آب از جمله شوری و دما

shilatiha-seacuke

مشخصات ظاهری :

  •  بدن لوله ای شکل ، که طول آن ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر و عرض آن ۳ تا ۶ سانتی متر می باشد .
  •  بدن در برش عرضی چهار گوش است ، قسمت شکمی صاف بوده و پاهای لوله ای شکل در سه ردیف طولی نامنظم روی آن قرار گرفته است .
  •  پشت آن بر آمده و در ۴ تا ۶ ردیف دارای برجستگیهای کوچک نامنظم می باشد .
  •  دهان قدامی و و متمایل به پشت است.
  •  یک ناحیه بر آمده در پشت دهان به نام گونوفر ( منفذ تناسلی ) وجود دارد .

ارزش غذایی : چین یکی از ابتدایی ترین کشورهایی است که خیار دریایی در آن به مصرف رسیده است. خیار دریایی به عنوان غذایی با درصد پروتئین بالا فاقد کلسترول شناخته شده است . همچنین غذایی مقوی و نیرو بخش می باشد . بر اساس آنالیز آزمایشگاهی در صد گرم وزن بدن خیار دریایی از گونه Stichopus japanicus ۷۶ % آب ، ۲۱% پروتئین ، ۳/۰ % چربی ، ۱ % کربوهیدرات ، ۱/۱ % خاکستر ، ۱۱۸ میلی گرم کلسیم ، ۲۲ میلی گرم فسفر و ۴/۱ میلی گرم آهن دیده می شود . در هر کیلو گرم وزن خشک خیار دریایی گونه Stichopus japanicus ۶ گرم ید موجود می باشد . محتویات روده آن شامل ۴۹/۷۲ % آب ، ۸۶/۸ % پروتئین خام ، ۶۸/۲ % چربی و ۷۸/۱۵ % خاکستر است .

ارزش دارویی : در کشور چین و از زمان پادشاهان سلسله Ming از خیار دریایی به عنوان دارویی مفید و موثر استفاده می کردند . خیار دریایی گونه Stichopus japanicus در درمان بیماریهای کلیوی ، یبوست ، سل ریوی ، کم خونی ، دیابت و … موثر است . احشاء آن در درمان صرع و روده آن التیام بخش دردهای معده و زخم اثنی عشر است. طبق تحقیق پزشکی به عمل آمده بافتهای پیوندی ، پوست ، غشاء حفره بدن و کوریوم داخلی غده لوله ای خیار دریایی گونه Stichopus japanicus دارای ترکیبات موکوپلی ساکارید می باشد که می تواند تاثیر زیادی روی رشد ، بهبود بیماری التهاب ، شکل استخوان بندی ، پیش گیری از پیر شدگی بافتها و بیماری تصلب شراین داشته باشد . به علاوه موکوپلی ساکارید اثر گسترده ضد سرطان دارد . به نظر می رسد تزریق داخل وریدی یا داخل بطنی این دارو تومورهای ۱۸۰ S و s ۳۷ که به صورت آزمایشی در بدن قرار گرفته را تحت تاثیر قرار می دهد . آن همچنین در یک زمان اثرات شدیدی روی بافتهای جانبی خود دارد . هولوتوکسین استخراج شده از خیار دریایی اثر آنتی مایسین دارد ( ضد آماسهای عصبی ) ، همچنین این دارو می تواند با غلظت ۲۵ – ۲۵/۶ ( میکروگرم درمیلی لیتر ) می تواند روی قارچها هم اثر منفی داشته باشد .

گونه های شناسایی شده که همانند گونه Stichopus japanicus دارای خواص دارویی هستند عبارتند : St.varegatus  St.chloronotus  St. thelenota ananas jeager  St. bohadschia arugus jea

Moorea, French Polynesia; Sea Cucumber

Moorea, French Polynesia; Sea Cucumber

اثر ضد باکتریایی عصاره های طبیعی خیار دریایی خلیج فارس Holoturia. SP بر سه سویه از باکتری اشرشیاکلی

 استفاده غذایی و پزشکی خیار دریایی دارای قدمت بالایی است. آثار ضدباکتریایی، ضدقارچی، آنتی اکسیدانی و ضدتوموری آن در مطالعات نشان داده شده است.هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدباکتریایی چهار عصاره به دست آمده از خیار دریایی Holoturia. SP جمع آوری شده از سواحل جزیره هنگام در خلیج فارس است.مواد و روش ها: عصاره های متانولی، هگزانی، آبی و کلروفرمی از بافت دیواره بدن خیار دریایی استخراج شد که آثار ضدباکتریایی این عصاره ها بر سه سویه TG1،K12 و TOP 10 F از باکتری های اشرشیاکلی با استفاده از دو روش سنجش باکتریایی انتشار دیسک و ریزرقیق سازی محیط کشت آزمایش شد.نتایج: مهار رشد در تمامی سویه های بررسی شده در غلظت های ۰.۷۸ تا ۱۰۰ میلی گرم در میلی لیتر از عصاره های متانولی، هگزانی و کلروفرمی نشان داده شد. از میان این عصاره ها تنها عصاره متانولی و کلروفرمی در غلظت ۱۰۰ میلی گرم در میلی لیتر به ترتیب باعث مرگ سویه های باکتریایی K12 و TG1 شدند. عصاره آبی نیز در هر سه سویه دارای اثر القاکنندگی بر رشد باکتری بوده است.نتیجه گیری: نتایج نشان داد که خیار دریایی را می توان به عنوان یک منبع از ترکیباتی با توان ضد باکتریایی معرفی نمود که این ترکیبات می توانند کاندیدای مناسبی برای ساخت ترکیبات دارویی – پزشکی و آنتی بیوتیک ها باشند.

 

 بررسی چرخه تولید مثل خیار دریایی (Stichopus hermanni) در آبسنگهای مرجانی جزیره کیش، خلیج فارس

گونه های خیار دریایی خانواده Stichopodidae جز گونه های تجاری جهان می باشند. با توجه به ارزش تجاری گونه Stichopus hermanni در این تحقیق، بیولوژی تولید مثل آن بررسی شده است. در مدت یکسال روی ۲۵۲ نمونه مطالعه صورت گرفت. مورفولوژی غدد جنسی این گونه شبیه سایر گونه های جنسی Stichopus بوده و تعیین جنسیت فقط در مرحله رسیدگی جنسی امکان پذیر می باشد. نسبت جنسی نر به ماده ۱:۱ بدست آمد. مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی (تهیه بافت) مراحل گامتوژنزیس را دقیقا نشان دادند. شاخص گنادی و مراحل رسیدگی غدد جنسی نر و ماده بررسی شد. با توجه به نتایج بدست آمده چرخه تولید مثلی از اواخر زمستان آغاز شده و تا تابستان ادامه می یابد. مرحله فعال گامتوژنزیس مطابق با افزایش تناوب نوری و درجه حرارت بوده و حداکثر تخمریزی در تابستان صورت می گیرد. میانگین طول بدن در اولین رسیدگی جنسی ۳۱۰ میلیمتر و میانگین قطر اووسیتها ۲۰۰ میکرون می باشد. میزان شناوری اووسیت های رسیده بین ۲۰ تا ۳۰ میلیمتر در دقیقه بوده و نشاندهنده آن است که تخمهای خارج شده از بدن به سطح ستون آب آمده و این مساله با مشاهدات غواصان که لاروها را در سطح دیدند، مطابقت دارد.

شناسایی ترکیب های طبیعی ناقطبی و نیمه قطبی موجود در خیار دریایی (.Holothuria sp) خلیج فارس و بررسی اثر آنتی اکسیدانی آنها به روش (Oil Stability Index (OSI

در این پژوهش ترکیب های ناقطبی و نیمه قطبی موجود در خیار دریایی (Holothuria sp.) جمع آوری شده از سواحل بندرلنگه، با استفاده از روش Bligh & Dyer استخراج شد. استخراج مواد طبیعی ناقطبی موجود ابتدا بوسیله نرمال هگزان و سپس ترکیبات نیمه قطبی با استفاده از دی اتیل اتر انجام شد. پس از تغلیظ شدن، نمونه های تهیه شده به دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق شد و طیف های جرمی بدست آمد. با استفاده از مراجع (Eight peak) و محاسبه اندیس کواتس (KI) و مطابقت آنها با اندیسهای کواتس استاندارد، ترکیبات موجود در فازهای هگزانی واتری شناسایی گردید. براساس نتایج بدست آمده‌، در فاز هگزانی بافت خیار دریایی ۹ ماده شامل: -۲ اکتانول ۵.۲۳) درصد)، -۵ متیل -۲ هگزانول ۸.۰۵) درصد)، -۲ نونانول ۲.۵۰) درصد)، -۲ دکامتیل سیکلوهگزاسیلوکسان ۲.۰۹) درصد)، -۳ هیدروکسی استئاریک اسید ۱.۶۶) درصد)، متیل آرچیدونات ۲۰.۶۵) درصد)، ۱ و ۴ و ۸، -۲ دکاتری ان ۲۱.۷۱) درصد)، اولئیک اسید ۳۰.۲۷) درصد)، -۲-۱ دکانول ۲.۵۲) درصد) و همچنین در فاز اتری آن، ۷ ماده شامل: تترادکان ۰.۶۳) درصد)، پالمیت اولئیک اسید ۱.۲۳) درصد)، پالمیتیک اسید ۱.۶۳) درصد)، اولئیک اسید ۴۰.۳۱) درصد)، استئاریک اسید ۳.۴۰) درصد)، متیل آرچیدنات ۲۸.۶۲) درصد) و ۱ و -۲ بنزن دی کربوکسیلیک اسید ۲.۱۷) درصد) شناسایی گردید در هر دو فاز بیشترین درصد را اولئیک اسید بخود اختصاص داده است. بررسی اثر آنتی اکسیدانی نیز به روش SIO و توسط دستگاه Rancimat انجام گرفت، که در بررسی انجام شده هیچگونه اثر آنتی اکسیدانی در ترکیبات مورد نظر دیده نشد. کلید واژه: خیار دریایی، آنتی اکسیدان، Holothuria sp.، OSI، Rancimat

تعیین اثرات پرورش توام خیار دریایی با میگوی سفید هندی Penaeus indicus بر روی رشد وزنی و طولی میگوها

در بررسی هایی که از تیر ماه سال ۱۳۸۲ بروی پرورش توام میگو Penaeus Indicus با خیار دریایی گونه Holothuria Leucospilota با هدف تاثیر همزیستی این دو آب زی بر روی رشد وزنی و طولی میگو صورت گرفت، ۹ حوضچه فایبر گلاس ۵) عدد ده تنی با سطح حدود ۷.۵ متر مربع و ۴ عدد حوضچه ۵ تنی با سطح حدود ۴.۵ متر مربع) که کف آن ها از قبل با خاک مزارع پرورش میگو به ارتفاع ۱۰ سانتی متر خاک ریزی و به سیستم هواده مجهز شده بود. آبگیری شد. (خاک از مزرعه ای برداشت گردید که برای اولین بار شروع به فعالیت کرده بود و فاقد مواد آلی حاصل از دوره پرورش بود).

تعداد ۱ عدد خیار دریایی گونه H. Leucospilota به ازای هر متر مربع در تانک های شماره ۱، ۲ و ۳ (تیمار (۱، تعداد ۲ عدد خیار دریایی به ازای هر متر مربع در تانک های شماره ۴، ۵ و ۶ (تیمار (۲ ذخیره سازی شد و تانک های شماره ۷، ۸ و ۹ (تیمار (۳ نیز به عنوان تانک های شاهد در نظر گرفته شد که فاقد خیار دریایی بود. میگوهای گونه P.indicus نیز در سن ۶۰ روزگی از مزارع پرورش میگو تهیه و به تعداد ۱۵ عدد در هر متر مربع به تانک های حاوی خیار دریایی و تانک های شاهد اضافه گردید. شوری، دما، اسیدیته به کمک دستگاه های سنجش پرتابل و اکسیژن به روش وینکلر اندازه گیری و ثبت گردید. در نهایت میانگین وزنی میگوهای تیمار یک از ۶.۴۶ به ۱۸.۶۶ گرم، در تیمار دو از ۶.۱ به ۱۹.۳۳ گرم و در تیمار شاهد از ۶.۴۳ به ۱۶.۸۶ گرم رسید. همچنین میانگین رشد طولی میگوهای تیمار ۱ از ۹.۷ در ابتدای دوره به ۱۳.۴ میلی متر، در تیمار ۲ از ۹.۵ به ۱۳.۸ میلی متر و در تیمار ۳ از ۹.۷ به ۱۲.۶ میلی متر در انتهای دوره رسید. میگو و خیار دریایی هر دو از کف تغذیه می کنند. در صورت پاک شدن بستر از آلودگی ناشی از رسوب مواد زاید و اضافی توسط خیار دریایی که به عنوان یک رفتار تغذیه ای در این آبزی به حساب می آید. شرایط مطلوب از نظر تغذیه و رشد بیشتر برای میگو فراهم می گردد و این امر سبب اختلاف رشد وزنی و طولی در بین تیمارهای مختلف گردیده است.

چشم انداز درخشان صنعت تولید خیار دریایی در چین

درآب های چین حدود ۱۳۴ گونه خیار دریایی وجود دارد که از بین آن ها حدود ۲۸ گونه خوراکی بوده و یا دارای استفاده های دارویی هستند. بیش تر این گونه ها در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پراکنده هستند و تعدادی نیز نظیر آپواستیکوپوس ژاپونیکوس (Apostichopus japonicus) که گونه ی با ارزشی است در آب های معتدل دیده می شود .خیار دریایی در چین به عنوان غذا و دارو مصرف می شود . چینی ها خیا ر دریایی را با با ارزش تر از خیار معمولی می دانند .بر اساس طب سنتی چین ، از خیار دریایی می توان برای تصفیه ی خون ، درمان بیماری های کلیوی و نیز بیماری های پوستی استفاده کرد. در دهه ی ۱۹۸۰ با افزایش تقاضا برای خیار دریایی طرح های تحقیقاتی زیادی برای تکثیر و پرورش خیار دریایی به اجرا درآمده است. در اوایل دهه ی ۱۹۵۰ تلاش هایی برای تکثیر خیار دریایی شد ولی فقط در دهه ی ۱۹۸۰ این تلاش ها به ثمر رسید .فنون پیشرفته ی تکثیر و پرورش خیار دریایی گونه ی آپواستیکوپوس ژاپونیکوس شامل مراحل تولید لارو ، پرورش در محیط های مختلف و مولد سازی است.در سال ۲۰۰۲ تولید خیار دریایی به ۶.۳۳۵ تن (وزن خشک ) رسید که ۵.۸۶۵ تن آن پرورشی و ۴۷۰ تن آن دریایی بود .این مقدار تولید نمی تواند پاسخ گوی تقاضای در حال افزایش بازار چین باشد از این رو چین سالیانه مقادیر زیادی خیار دریایی خشک شده از کشورهای دیگر وارد می‌کند.تولید خیار دریاییپرورش خیار دریایی در شمال چین فعالیتی پر سود بوده و این مهم به سرعت به بخش های جنوبی این کشور گسترش یافت.سطح کل پرورش خیار دریایی حدود ۵۱.۰۰۰ هکتار و تولید نهایی ۶.۷۵۰ تن ( وزن خشک ) معادل ۱۳۵۰۰۰ تا ۲۰۲۵۰۰ تن وزن تازه ( مرطوب ) است. بزرگترین تولید کننده ی خیار دریایی پرورشی استان لیااولینگ است. استان پاندونگ در مقام دوم قرار دارد . در سال ۲۰۰۳ کل سطح پرورش در استان شاندونگ به ۱۷.۰۰۰ هکتار و تولید نهایی به ۲۲۵۰ تن رسید . این مقدار تولید معادل حدود ۴۵.۰۰۰ تا ۶۷.۵۰۰ تن خیار دریایی تازه است. راندمان تولید خیار دریایی خشک ۳۰-۲۰ :۱ است که این مقدار بستگی به مقدار نمک و روش فرآورش دارد.در چین فقط گونه ی آپواستیکوپوس ژاپونیکوس پرورش داده می شود .ولی گونه های دریایی شامل : Thelenota ananas , Holothuria nobilis , Holothuria seabra , Actinopyga mauritiana , Bohadschia argus, Stichopus hermanni, Stichopus chlonotus در استان های هانیان و گوانگ دونگ ، Apostichopus japonicus در استان های لیااونینگ و شاندونگ ، Acaudina leucoprocta , Mensamaria intercedens و سایر گونه ها در استان های ژی جیانگ و فوجیان صید می شود.آمار واقعی تولید خیار دریایی پرورشی کمی بیش از آمارهای رسمی است زیرا برخی ازپرورش دهندگان تولید خود را به طور مستقیم و تازه و زنده به رستوران ها و مصرف کنندگان ارایه می کنند. در استان های شاندونگ و لیااونینگ خوردن خیار دریایی خام با سرکه و یا به شکل بخار پز شده محبوبیت زیادی دارد . آمارهای رسمی حاکی ازرشد تقاضا برای خیار دریایی و فرآورده های آن است. در سال های اخیر تولید خیار دریایی پرورشی از صید خیار دریایی وحشی پیشی گرفته است .

  بازاریابی و تجارت خیار دریایی در چین :

خیار دریایی یا Sea cucumber که در زبان چینی beche-der-mer گفته می شود یکی از محبوب ترین غذاهای دریایی در بین چینی ها است . شرق دور اصلی ترین بازار خیار دریایی در جهان است .چین به تنهایی بزرگ ترین نولید کننده ، مصرف کتتده و وارد کننده ی خیار دریایی در جهان است . تایوان ، کره ی جنوبی ، سنگاپور و مالزی دیگر بازار های این محصول هستند.مصرف سالیانه ی خیار دریایی در چین ۱۲.۰۰۰-۱۰.۰۰۰ تن ( وزن خشک ) است . تقریبن نیمی از این مقدار توسط تولیدکنندگان داخلی تامین می شود و مابقی از خارج وارد می شود . هنگ گنگ اصلی ترین محل واردات خیار دریایی چین است. در سال های اخیر آمریکا ، استرالیا ، فیجی ، اندونزی ، گینه نو پاپوآ ، فیلیپین ، سنگاپور ، جزایر سلیمان ، سری لانکا ، تایلند ، ماداگاسکار و ژاپن به چین خیار دریایی خشک شده صادر کرده اند.همان طور که پیش تر گفنه شد خیار دریایی در چین از زمان های قدیم غذایی مقوی به شمار می رود . ساکنان استان های لیااونینگ و شاندونگ خیار دریایی را غذایی لذیذ محسوب می کنند . محصولات تازه ، خشک شده و فرآوری شده ی خیار دریایی در این استان قیمت بالایی دارد . در کشورهای غربی ضرب المثلی است که می گوید سیب بخورید تا به پزشک مراجعه نکنید (An apple a day keeps the doctor away) .در چین نیزضرب المثل مشابهی وجود دارد که می گوید :خیار دریایی بخورید تا به پزشک مراجعه نکنید (A sea cucumber a day keeps the doctor away) از این رو می توان تصور کرد که بازار خیار دریایی در آینده بازار بزرگی خواهد بود . قیمت خرده فروشی خیار دریایی از دهه ی ۱۹۸۰ افزایش چشمگیری داشته است .در دهه ی ۱۹۶۰ قیمت خرده فروشی یک کیلوگرم خیار دریایی گونه ی آپواستیکوپوس ژاپونیکوس ۱۸ RMP بود . در دهه ی ۱۹۸۰ این قیمت به ۵۰۰ RMP در هر کیلوگرم رسید و دهه ی ۱۹۹۰ به ۱.۰۰۰-۶۰۰ RMP در هر کیلوگرم افزایش یافت. در حال حاضر این قیمت به ۳.۰۰۰ RMP ( حدود ۴۰۰ دلار آمریکا ) در هر کیلو گرم افزایش یافته است.افزایش قیمت ها ودر نتیجه سود بردن پرورش دهندگان و سرمایه گذاران موجب توسعه ی صنعت پرورش خیار دریایی در چین شده است . اگر چه تولید خیار دریایی پرورشی از مرز ۶.۰۰۰ تن ( وزن خشک ) گذشته است ولی مصرف داخلی بیش از تولیدات است و واردات از کشورهای دیگر باید ادامه یابد . از دهه ی ۱۹۸۰ وضعیت اقتصادی چین وارد دوره ی جدیدی شد. رشد اقتصادی چین موجب افزایش مصرف خیار دریایی در رستوران ها و منازل شده است . مصرف غذاهای دریایی به خصوص غذاهای دریایی لوکس نظیر اسکالوپ ، میگو ، خرچنگ ، باله ی کوسه و نیز خیار دریایی رشد سریعی داشته است . ارزش دارویی خیار دریایی در چین شناخته شده و حایز اهمیت است . از دهه ی ۱۹۹۰ محصولات تولیدی از خیار دریایی با عنوان غذای سلامتی را می توان در داروخانه ها ، فروشگاه های زنجیره یی و نیز مغازه های خرده فروشی یافت . پیش بینی می شود تقاضا برای چنین محصولاتی افزلیش یابد.پیش بینی می شود که صید جهانی خیار دریایی ( وحشی) به دلیل افزلیش تولیدات پرورشی در چین ، کاهش یابد . در سال ۲۰۰۳ تولیدات حاصل از پرورش خیار دریایی در ساحل و در دریا به ۶.۷۵۰ تن معادل ۱۳۵.۰۰۰ تا ۲۰۲.۵۰۰ تن وزن تازه رسید . این مقدار تقریبن مساوی برداشت جهانی خیار دریایی از دریاها است . به همین دلیل بود که شرکت کنندگان چینی در کنفرانس CITES مدعی شدند که پرورش خیار دریایی تقریباً جایگزین صید خیار دریایی از دریا شده است .

خیار دریایی خلیج فارس:

الف_مشخصات عمومی

خیار دریایی به طور متوسط ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر طول و ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم وزن دارد.طول عمر ان ۳ سال است.در این مدت هر خیار دریایی ماده قادر است ۶۰ میلیون عدد تخم بگذارد.چنانچه خیار دریایی تازه باشد دارای ۳۰ تا ۴۰ درصد پروتئین است.در کشورهای چین و ژاپن پس از عمل اوردن خیار دریایی از ان به عنوان بک ماده غذایی استفاده می شود.(انرا در اب معمولی چند بار می پزند تا به این طریق عمل امده و قابل مصرف بشود.

ب_انواع خیارهای دریایی خلیج فارس

خیار دریایی از جانوران ابی خلیج فارس است.تا کنون بررسی های چندانی درباره ان صورت نگرفته است.دو نفر از محققان خارجی (ونسی و دیگری)برای اولین بار انواع خیار دریایی خلیج فارس را گزارش کرده اند.تا کنون ۱۷ گونه از این موجود دریایی در خلیج فارس بر اساس تحقیقات هیئت دانمارکی مشخص شده اند.در بین انواع خیارهای دریایی ۳ نوع انها در جانور شناسی از یافته های جدید جانوری هستند.در اینجا بعضی از انواع انها را در خلیج فارس نام میبریم:

خیار دریایی بستر نرم دریا به نام تیون(Thyone dura)

و خیار دریایی هولوتوریا (Holothuria ocellata)در اب های بندر عباس.

خیار دریایی هالودئیما(Halodeima parva) که در قسمت های صخره ای اب های جنوب گزارش شده اند.

خیار دریایی پروتانکیرا(Protankyra pseudo digitata) که هم در اب های بندر عباس و هم در اب های بوشهر گزارش شده است.موطن اصلی این نوع کشور فیلیپین است.

مطلب قبلی بلدرچین پرورش دهیم
مطلب بعدی پرورش و تولید سم عقرب
Print
12642 رتبه بندی این مطلب:
2/9

x
دی ان ان